Dragen

Foto gemaakt door JORNB Photography

Het dichtbij je dragen van je kindje is heerlijk. Voor de kleine en voor jou! Op deze pagina kom je de volgende informatie tegen:


Waarom dragen?

Slapend kindje in de draagdoek (knoop: FWCC)

Voor een baby is er geen fijnere en veiliger plek dan vlakbij de ouders/verzorgers. Dragen bevordert de hechting en het kindje voelt zich geborgen. Het kindje kan gemakkelijk getroost worden, en ouders merken het ook meteen als het kindje behoefte heeft aan iets. Daarnaast is het lekker in slaap vallen door het geschommel in de drager. En diezelfde bewegingen kunnen ook wonderen doen bij krampjes. Door dragen worden de darmen gestimuleerd en gemasseerd. Je kindje wordt rechtop gedragen; ideaal bij baby’s die veel spugen of kindjes met reflux.

De natuurlijke houding van het kindje

Daarnaast bevordert het dragen ook de ontwikkeling van het kindje. Bij de ontwikkeling van diverse gebieden in de hersenen komt het belang van snel en adequaat reageren op de behoeften van een baby, positieve interactie met een baby en lichaamscontact steeds opnieuw naar voren. Het dragen van een baby in een ergonomische drager kan een hulpmiddel zijn om in die behoeften te voorzien. Kindjes hebben een enorme honger naar lichaamscontact. Door je kindje te dragen, kun je het dat bieden. Kindjes die gedragen worden ervaren minder stress. Door een kind te dragen breng je het op een positieve manier in contact met diverse prikkels die de hersenontwikkeling en de aanleg van de verbindingen in de hersenen stimuleren. Ook het heupgewricht is nog niet “af” bij de geboorte. Het bestaat nog uit kraakbeen dat in de eerste 2 levensjaren uitrijpt tot bot. De ideale stand van het heupgewricht is in de spreid-hurk positie. De bolling van de rug heeft ook met deze houding te maken. Kindjes gaan als vanzelf in deze houding liggen, knietjes opgetrokken en de beentjes uit elkaar. Als het kindje op een ergonomische manier wordt gedragen, zit het in deze houding en wordt de houding door de drager ondersteund.

En dan zijn er nog de praktische voordelen: als je je kindje draagt kan je gemakkelijk wat dingen in huis doen. Heb je al kinderen? Dan is het dragen al helemaal een uitkomst om iedereen in de behoeften te voorzien. Je hebt je handen vrij voor hen die niet in de drager zitten. Winkelen, boodschappen doen, een lange (bos-)wandeling maken of reizen met het openbaar vervoer zijn allemaal veel gemakkelijker zonder kinderwagen!


Veilig en ergonomisch dragen

Om in de goede ontwikkeling van het kindje te voorzien, is het belangrijk om op een aantal zaken te letten tijdens het dragen.

  • Draag je kindje rechtop
  • Zacht rugpand om de bolling van de rug toe te laten. Het rugpand moet lang genoeg zijn om rug, schouders en nek te ondersteunen (ongeveer tot aan de oren).
  • Knieholte-tot-knieholte ondersteuning
  • Beentjes uit de drager (om verkeerde druk op het heupgewricht te voorkomen)
  • Knietjes hoger dan de billen. Hierdoor kantelt het bekken naar voren, waardoor de rug van je kindje vanzelf een bolling aanneemt. Dit wordt ook wel de M-houding of Kikkerhouding genoemd.
  • Draag je kindje zo hoog dat je het gemakkelijk een kusje op het hoofdje kunt geven.
  • Voor degene die draagt, zorg dat de draagdoek of draagzak goed en gelijkmatig is aangespannen zodat het comfortabel draagt
Foto van Je Porte Mon Bebe, laat mooi de juiste houding van de heupen en bolling van de rug zien

Een draagconsult

Laat ik voorop stellen dat iedereen kan dragen! In de praktijk blijkt dat door een persoonlijke uitleg en begeleiding het dragen veel beter gaat en comfortabeler is, dan dit te leren van een beschrijvingen of filmpje. Vaak is het prettig dat iemand de knooptechniek middels persoonlijke begeleiding duidelijk en in stappen uitlegt op een manier die past bij hoe jij leert.

Het doel van een draagconsult is dat jij je kindje vol vertrouwen gaat dragen. Juist omdat een draagconsult persoonlijk is, past het ook bij jouw ervaring met dragen, de leeftijd en ontwikkeling van je kindje en zul je er zeker veel van leren!  Soms kun je met een simpele tip of handigheid je techniek enorm verbeteren.

Tijdens een consult oefenen we uitgebreid met een speciale draagpop. Zo kun je op een veilige manier experimenteren en vertrouwd raken met een knoop of drager. Uiteraard gaan we ook oefenen met het dragen van je kindje, zodra jij er klaar voor bent!

Waarvoor kun je bij Bundeltje Liefde terecht?

Als draagconsulent focus ik me op baby’s tot 6 maanden. Ben je zwanger of is je kleintje net geboren en wil je graag gaan dragen? Dan ben je bij mij aan het juiste adres! Je kunt bij mij terecht voor het leren dragen op de buik met een rekbare of geweven doek. Daarnaast heb ik een breed scala aan verschillende soorten draagzakken die passen vanaf de geboorte. Net als een spijkerbroek zit de ene draagzak wel lekker bij de ene, maar niet lekker bij de ander. Het is dus ontzettend fijn om draagzakken te passen en uit te proberen, voordat je er eentje aanschaft. Dan weet je zeker dat de draagzak lekker zit voor jullie en dat deze ook gebruikt gaat worden.

Vooraf

Voorafgaand aan een consult hebben we al contact. Ik ben benieuwd naar je verwachtingen van het consult en wat je precies wil leren. Wat is de broekmaat van je kindje(s) en zijn er speciale omstandigheden bij jou als dragende ouders of bij je (pasgeboren) kindje? Met deze informatie kan ik het consult voorbereiden zodat we er het maximale uit gaan halen.

Tijdens een consult

Tijdens een consult is het handig als er oppas aanwezig is die voor de baby en eventuele andere kinderen kan zorgen. Zodat jij je helemaal kunt focussen op het consult.

In verband met het behoud van de dragers vraag ik je om voorafgaand aan en tijdens het consult niet te roken. Ook verneem ik het graag als er huisdieren aanwezig zijn tijdens het consult. Dit omdat andere klanten mogelijk last hebben van allergieën.

Nazorg

Aan het einde van het consult kun je vol vertrouwen zelf je kindje in de draagdoek knopen of de draagzak juist afstellen. Mocht je later een keer twijfelen, dan kun je altijd foto’s sturen en kijk ik via die weg met je mee.


Draagzak of draagdoek huren

Het is bij Bundeltje Liefde mogelijk om aansluitend aan een consult een draagdoek of draagzak te huren.

Dit kost €7,50 per week per drager. Per gehuurde drager geldt een borg van €75,- euro. De factuur met de huur en de borg dient diezelfde dag nog te worden betaald. Als je de drager niet meer nodig hebt, dan lever je hem weer bij me in. Ik controleer of er geen gebreken aan de drager zijn. Is alles in orde, dan wordt de borg weer terug gestort. Hier vind je de voorwaarden die gelden bij het huren van een drager.


Tarieven

Omdat iedere draagvraag en daardoor ieder consult anders is, werk ik met een tarief per kwartier. Van te voren kan ik een inschatting geven van hoe lang ik denk nodig te hebben voor je draagvraag. Ook voor een consult met een extra persoon (partner, vriend(in), verzorgde, etc.) geldt dit tarief. Over het algemeen is er meer tijd nodig voor een consult met meerdere personen dan voor een individueel consult. Neem voor de mogelijkheden contact met me op!

Na het consult ontvang je de factuur met de kosten en eventuele reiskosten. Deze factuur dien je binnen 7 dagen te voldoen.

Tarief consult: €12,50 per kwartier

Reiskosten:  een afstand van 15 km enkele reis (kortste route Google Maps) is inbegrepen in de prijs, daarboven wordt €0,19 per km gerekend. Naast Ede vallen bijvoorbeeld Wageningen, Veenendaal, Lunteren en Renkum binnen deze 15 km.

Workshop: Een consult met 3 of meer personen wordt een workshop genoemd. Hiervoor geldt een ander tarief. Leuk als activiteit met vriendinnen samen of bijvoorbeeld voor een babyshower! Neem voor de mogelijkheden contact met me op!


Algemene voorwaarden

Op alle activiteiten rondom dragen zijn de algemene voorwaarden ergonomisch dragen van toepassing. Deze vind je hier.


Assortiment

Voor de draagconsulten beschik ik over een breed scala aan dragers. Zowel draagdoeken (geweven en rekbaar), ringslings, mei tais als draagzakken. Mijn collectie bevat dragers van de volgende merken:
Boba, Bykay, Didymos, Fidella, Hoppediz, Integra, Isara, Kokadi, Lennylamb, Limas, Marsupi, Minimonkey, Neko Slings, Oscha, Pure Baby Love, Schmusewolke, Smallvips, Storchenwiege en Tula

Mocht ik een specifieke drager die je graag zou willen proberen niet in mijn assortiment hebben, laat het dan weten! Door mijn contacten met collega’s en leveranciers heb ik soms de mogelijkheid om dragers voor consulten te lenen.