Doula ondersteuning

In verband met het zelf zwanger zijn, neem ik geen doula cliënten meer aan. Wanneer ik doula ondersteuning weer ga oppakken, weet ik nog niet (zeker niet vóór 2025) . Zodra de agenda daar weer voor open gaat, zal dat hier gemeld worden.

Op deze pagina vind je informatie over wat ik als doula voor je kan betekenen. Heb je vragen? Bel/app/mail gerust!


Wat doet een doula?

Als doula ben ik er om jou en je partner te ondersteunen tijdens de zwangerschap, de bevalling en erna. Tijdens de afspraken in de zwangerschap leren we elkaar uiteraard kennen. We bespreken hoe het met jullie gaat, wat er speelt, wat jullie nodig hebben fysiek en mentaal. Ik leg jullie graag uit hoe zwangere lichaam werkt, hoe het geboorteproces in elkaar zit, om te begrijpen wat er eigenlijk allemaal gaat gebeuren. Ik leer jullie ontspanningstechnieken en tools die bij jullie passen en fijn zijn tijdens het geboorteproces voor zowel jou als je partner. Ook ontdekken we samen hoe jullie naar de geboorte kijken en wat jullie nodig hebben om het vertrouwen in het geboorteproces en jezelf te vergroten. We bespreken natuurlijk ook de zaken die spelen rondom jullie persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld een VBA(#)C, een keizersnede of speciale omstandigheden. Samen duiken we dieper in onderwerpen die voor jullie van belang zijn.

Vanaf het moment dat jij dat wenst, ben ik er tijdens het geboorteproces. Ik blijf zo lang als het geboorteproces duurt. Ik ondersteun zowel mama als partner onvoorwaardelijk, en kan waar nodig helpen zodat jullie in jullie kracht staan. Ik volg jullie flow, ben rustig aanwezig. Als het proces een andere wending neemt, kan ik met jullie meedenken wat jullie nodig hebben. En waar wenselijk kunnen we bijvoorbeeld Spinning Babies oefeningen inzetten of andere houdingen, tools en technieken. Daarnaast ondersteun ik jullie in de communicatie met de zorgverlener.

Tijdens de zwangerschap ben ik er voor jullie, je mag me altijd bellen/appen/mailen. Na de geboorte blijf ik ook bereikbaar voor jullie en zullen we elkaar zien om verhalen te delen. Als jullie het leuk vinden kan ik foto’s maken tijdens het geboorteproces. Deze zal ik in de kraamweek met jullie delen. Na de geboorte kom ik nog 2 keer bij jullie langs. Hoe hebben jullie de geboorte ervaren? Hoe gaat het met jullie? Hoe is het als ouders van jullie kindje? Misschien willen jullie iets weten of oefenen met het dragen van jullie kindje in draagdoek of draagzak? Wat hebben jullie nu nodig? Wat er speelt, ik denk graag met jullie mee.


Wat ben ik wel en wat ben ik niet?

Jij als mama bent de hoofdrolspeler van dit hele proces en zeker van de bevalling! Samen met je partner, is dit jullie dag. Je partner is essentieel! Stel je maar voor dat hij of zij er niet bij zou zijn… Als doula ben ik een aanvulling op het geboorteteam. Dus geen vervanger van partner, wij hebben een andere relatie met elkaar! Maar ik ben er wel om naast mama ook partner te ondersteunen om de rol te vervullen.

Het maakt mij niet uit wat voor geboorte je graag wilt en welke keuzes jij/jullie maken. Klinkt bot, maar het gaat gewoon niet om wat ik vind 😉 Het gaat om wat jullie willen en wat voor jullie goed voelt. Ik deel graag informatie met jullie, ik denk graag met je mee als klankbord. Maar ik kan en wil niet voor jou/jullie kiezen. Die regie is voor jou/jullie! Ik kan wel helpen om regie te houden.

Ik ben geen garantie dat de geboorte gaat zoals je graag wilt. Door je voor te bereiden, door volledige informatie, door vertrouwen, door een nog mooier team worden, vergroot je die kans wel. En als er iets speciaals speelt tijdens het geboorteproces, kan ik natuurlijk wel meedenken en iets uit mijn toolkit halen om uit te proberen om het proces fysiologisch gezien te ondersteunen. Als tussenstap voor andere interventies.


But, first things first: een kennismakingsgesprek

We beginnen met een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek leren we elkaar een beetje kennen en kunnen we alle vragen aan elkaar stellen. Natuurlijk is het enorm belangrijk dat we beiden het gevoel hebben samen een mooi team te kunnen zijn! Dus eigenlijk is het ook een soort sollicitatie gesprek 😉 Na afloop zullen we afspreken hoe we erna contact opnemen, zodat er tijd is om erover na te denken.


Invulling doula traject, kosten en aanmelden

De standaard invulling van mijn ondersteuning als doula kost €1450,-.

Wat zit er in het standaard pakket:

 • Een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
 • Drie afspraken tijdens de zwangerschap van elk ongeveer 2 uur.
 • Contact tijdens de gehele zwangerschap (middels, e-mail, whatsapp en telefonisch).
 • Hulp bij het opstellen van jullie geboorteplan (bevalplan)
 • Indien van toepassing, kom ik met 41 weken nog een keertje bij je langs
 • Vanaf week 37 ben ik stand-by voor de geboorte. Bij de geboorte ben ik aanwezig vanaf het moment dat jullie dat wensen tot 2/3 uur nadat de kleine geboren is, hoe lang dat ook duurt. Indien gewenst maak ik waar mogelijk foto’s tijdens het geboorteproces.
 • Gebruiken van CUB en peanut ball tijdens het geboorteproces
 • Een (korte) afspraak in de kraamweek zodat we elkaar even kunnen zien, ook voor het delen van eventuele foto’s.
 • Tot 6 weken na de geboorte onbeperkte begeleiding via telefoon of whatsapp.
 • Een afspraak ongeveer 4-6 weken na de geboorte voor het bespreken van het geboorteproces en beantwoorden van vragen die er zijn.
 • Vanuit mijn kennis en ervaring met HypnoBirthing®, Spinning Babies®, Body Ready Method® en meer kan ik op maat bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen of informatie delen tijdens de ondersteuning.

Mijn begeleiding is natuurlijk helemaal aangepast aan jullie persoonlijke wensen. Het hierboven omschreven is een standaard pakket aan ondersteuning. Wijzigingen zijn altijd mogelijk! Betaling vindt gewoonlijk plaats in drie termijnen (deel 1 na overeenkomst, deel 2 uiterlijk voor 37 weken, deel 3 uiterlijk voor 6 weken na de geboorte), maar op maat afgestemd is geen probleem! Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

Opties/Extra’s:

 • Extra afspraken zijn mogelijk. Hierbij wordt een tarief van 50 euro per uur aangehouden.
 • Reiskostenvergoeding €0,40 per km voor de kilometers boven de 15km enkele reis per afspraak
 • Eventuele parkeerkosten

Wil je je graag vrijblijvend aanmelden of eens bellen over wat het inhoudt? Vul dan het online contact formulier in, te vinden via onderstaande knop. Ik neem dan binnen 4 werkdagen telefonisch contact met je op om je wensen te bespreken en eventueel een kennismakingsgesprek te plannen.


Last minute doula

Wil je op het laatste moment toch nog een doula als ondersteuning tijdens de bevalling? Laat het me weten en ik ga mijn best doen om er te zijn. Misschien neemt de geboorte een andere wending? Misschien zijn er redenen waarom je in het ziekenhuis gaat bevallen onder zorg daar, en wil je wel graag die continue ondersteuning? Bijvoorbeeld bij een inleiding kan dit erg fijn zijn!

Schroom niet en bel me. Mijn telefoon is altijd bij me, ’s nachts staat internet wel uit. Wil je me te pakken krijgen? Bel 06 24 55 09 01! 24/7. Ook als je twijfelt, ik denk graag even met je mee.

Ondersteuning enkel tijdens het geboorteproces kost €490,-. Als er de mogelijkheid is om ervoor nog een afspraak te plannen, dan kost deze afspraak samen met het bij de bevalling zijn €590,-. Bij beiden is een afspraak in de kraamweek inbegrepen, zodat er ruimte is voor het verhaal.